Hakkımızda

Akademik hayatım boyunca psikoloji bilim dalına çok ilgi duymakla birlikte bölümümü çok severek okudum. 2013 yılında Bakırköy Eğitim ve Araştırma hastanesi Ruh ve Sinir Hastalıkları alanında stajım boyunca Psikopatoloji hakkında daha geniş bilgi sahibi olmakla birlikte alanı tanımış ve mesleki olarak ilk adımı atmış oldum.

İletişim

150 Evler Mah. 29 Mayıs Cad. Gülay Apart. No:1, 10400 Ayvalık/Balıkesir

(+90) 537 208 77 76

uzmpskbilgekantarci@gmail.com

Kardeş Kıskançlığı

Kardeş Kıskançlığı

 

Kardeş kıskançlığı olduğunda yetişkin biri dahi bu duygu ile baş ederken zorlandığı halde durum bir çocuk olarak daha zor olacaktır. Çocuk böyle bir duruma anlam verememekle birlikte bu yönde ebeveyninin rehberliğine fazlası ile ihtiyaç duyacaktır.  

Insan yaradılışı gereği kendisi için önemli olan hiç bir şeyi ve ona olan sevgisini kaybetmek veya başkasıyla paylaşmak istemez bu durumda kaybetme korkusu doğar bu durumda son derece acı verici olup çocukta bazı davranış değişikliklerinin olmasına sebep olur. Anne bir çocuğun dünyasındaki en önemli varlık olmakla beraber bu sevgiyi baskası ile paylaşmak veya paylaşacağını öğrenmek çocuk için zor bir süreç olacaktır. Bu durumda kardeşin dünyaya gelmesi ile birlikte sorunlar baş göstermeye başlar. Her ne kadar çocuk kardeş istediğini söylese de küçük kardeşin dünyaya gelmesi ile durum değişebilir bu durum yine çocuğun değişkenlik gösteren duyguları ile ilintilidir. Böyle bir durumda kafası karışan ve duygularının farkında olmakta zorluk yaşayan çocuğa kardeş kavramını açıklamak faydalı olacaktır.

Öncelikle birçok cocuğun kardeş isteği daha çok kendine oyun arkadaşı aramaya yönelik bir davranış olduğu unutulmamalıdır. Kardeşin dünyaya gelmesi ile birlikte ilgi ve sevginin kendi üzerinden çekildiğini hisseden çocuk bu durumu anlamlandırmakta zorluk yaşamakla birlikte bu durum onun için acıvericidir. Eğer çocuk ailede ilk ve tek çocuksa yeni kardeşin doğmasıyla birlikte ihtiyaçlar nedeni ile azlan ilgi ve sevgiyi daha fazla hisseder. Yeni doğan temel ihtiyaçları nedeni ile daha çok ilgi görmeye başlar. Kardeşler arası yaş farkı ne kadar az ise kardeş kıskançlığı o kadar şiddetli yaşanmaya başlar. Ayrıca eğer büyük çocuğun rutini bozulmuşsa mesela odası ayrılmış veya değişen ihtiyaçlar nedeni ile kreşe gönderilmişse bu duruma büyük çocuğun alışması daha zor olacaktır. 

Bu durumda uyum güçlükleri gösteren çocuk, bu duruma alışmakta zorlanacaktır. Özellikle büyük çocuk 4 yaşından küçükse bu duruma uyum sağlaması daha zor olacaktır. Yeni ve küçük kardeşin dünyaya gelmesi anne baba açısından da zor bir durum olmakla birlikte büyük çocuğa karşı tutum anne baba tarafından da değişebilir. Küçük kardeşe yönelik anne baba tarafından verilen sorumluluk ve görevler yerine gelmediği taktirde büyük çocuk ebeveyin tarafından da cezalandırılabilir veya bazı yaptırımlar uygulanabilir. Bu durum ikinci kardeşin dünyaya gelmesi ile ebeveynin büyük çocuktan beklentisinin artması ile ilişkilidir. Böylece büyük çocuğun suçluluk ve öfke duygusuna da yol açan durumlar yaşanabilir. Bu durumda büyük çocuğun her zaman anne babanın ilgisine daha çok ihtiyacı olduğu unutulmamalıdır. 

Çocuğunuzu daha iyi anlamaya ve duygularını ifade etmesini sağlayan yöntemler bu durumun üstesinden gelmenizi kolaylaştıracaktır.

Bir yanıt yazın