Hakkımızda

Akademik hayatım boyunca psikoloji bilim dalına çok ilgi duymakla birlikte bölümümü çok severek okudum. 2013 yılında Bakırköy Eğitim ve Araştırma hastanesi Ruh ve Sinir Hastalıkları alanında stajım boyunca Psikopatoloji hakkında daha geniş bilgi sahibi olmakla birlikte alanı tanımış ve mesleki olarak ilk adımı atmış oldum.

İletişim

150 Evler Mah. 29 Mayıs Cad. Gülay Apart. No:1, 10400 Ayvalık/Balıkesir

(+90) 537 208 77 76

uzmpskbilgekantarci@gmail.com

İŞ YERİNDE MOBBİNG

İş yerinde karşılaşılan mobbing aslında zorbalık adı altında tanımlanan bir psikolojik şiddet türüdür. Bireyin iş yerindeki verimliliğini oldukça düşüren ve psikolojik sorunlar yaşamasına sebeb olan mobbinge karşı nasıl önlem alacağımızı ve böyle bir durumla karşılaştığımızda neler yapacağımızı bilmek problemle daha kolay baş etmemizi sağlayacaktır. Mobbinge maruz kalan bireylerde öncelikle anksiyete depresyon gibi rahatsızlıklar ortaya çıkmakla birlikte kişinin iş başarısı ve iş verimliliğide önemli derecede düşmektedir. Eğer mobbing zorbalığına maruz kaldığınızı düşünüyorsanız mobbing türlerinin neler olduğuna kısaca bir göz atmak gerekecektir. Kısaca sınıflandırmaya çalışırsak mobbing davranışları genel olarakşunlardır diyebiliriz;

Belirli bir çalışan hakkında bir söylenti yaymak
– İşçinin ofiste tecrit edilmesi
– Çalışanın görevlerini yerine getirmesini zorlaştırmak
– Çalışanın işten ayrılmasını sağlamaya çalışmak
– Konuşurken sözünün kesilmesi
– Küskünlükler

Yok sayılma
– Lakap takma
– Görmezden gelinme
– Yapılan işin sabote edilmesi
– Sürekli suçlanma ve eleştirilme
– Uygunsuz şakalar yapılması
– Statünün küçümsenmesi
– Cinsel tacize maruz bırakılması
– Sözlü ya da yazılı tehdit
– Kaba ve kötü sözlerle rencide edilme
– Motivasyonun kırılmaya çalışılması
– İş performansının dışında işler verilmesi
– Alışılmış iş düzenini bozularak farklı işlere yönlendirilmesi

Mobbing davranışı bireyin  direk olarak kişiliğine saldırı şeklinde olabildiği gibi dolaylı olarak yaptığı işin performansını düşürme veya kişinin bir hatası olamaksızın yetkisini düşürmek yönünde de olabilir. Mobiinge maruz kalan kişi kadar mobbing uygulayan kişinin de ciddi ruhsal sorunları olduğu bilinmektedir. Zorbalığa maruz kalan bireylerde istifa etme veya olanlardan dolayı kendini suçlama, değersiz hisetme gibi olumsuz davranış ve duygular gösterebilir, bu durumun üstesinden gelebilmek için atılacak ilk adım mobbinge maruz kaldığımızı kanıtlamak olacaktır atılan mailleri veya herhangi bir belgeyi saklamak daha sonrası için size yasal bir dayanak oluşturacaktır. Mobbing kanunlarımıza göre hapis cezasına kadar varan ciddi bir suçtur. Bu konuda yasal bir destek almakla bereber psikolojik desteğe de başvurmak, iş kaybı gibi bir sonuçla karşılaşmanıza önemli derecede engel olacaktır. Iş yerinde psikolojik şiddete maruz kalan birey gruptan izole edilerek verimliliği daha da düşürülmeye çalışılabilir bu durum kişinin daha başarısız olmasına sebeb olmakla beraber, mobbbing uygulayan kişiyi de haklı çıkarır. Mobbinge karşı psikolojik destek alamak bireyin daha az duygusal olarak örselenmesine katkı sağlamakla birlikte daha sonraki yasal süreçler için mobbinge uğradığınıza dair bir kanıt niteliğinde olacaktır. Psikolojik destek aldığınızı belirterek mobbinge uğradığınızı kanıtlayabilirsinz.

Bir yanıt yazın