Hakkımızda

Akademik hayatım boyunca psikoloji bilim dalına çok ilgi duymakla birlikte bölümümü çok severek okudum. 2013 yılında Bakırköy Eğitim ve Araştırma hastanesi Ruh ve Sinir Hastalıkları alanında stajım boyunca Psikopatoloji hakkında daha geniş bilgi sahibi olmakla birlikte alanı tanımış ve mesleki olarak ilk adımı atmış oldum.

İletişim

150 Evler Mah. 29 Mayıs Cad. Gülay Apart. No:1, 10400 Ayvalık/Balıkesir

(+90) 537 208 77 76

uzmpskbilgekantarci@gmail.com

Aile Terapisi Ne Derecede Etkili Olur?

Aile akrabalık ilişkisi olan kişilerin bir araya gelerek oluşturdukları sistem olarak tanımlanmaktadır. Ancak toplumun en küçük yapısı olan aile Aile terapisi ilk olarak 1930 yıllarında uygulanmaya başlandığını  dile getiren Psikolog Bilge Kantarcı, bir problemin sadece bir kişiyi değil tüm aile bireylerini etkileyebileceği göz önünde bulundurulması gerektiğini belirtti.

Aile terapisinde kişilerin kendi içsel süreçleri ele alınırken aynı Zaman’da birbiri ile girdikleri etkileşimi de incelemek önem taşımamaktadır. Ailenin bir parçası olan bireyler kadar kişilerarası etkileşimin niteliği de önemlidir. Kısaca özetleyecek olursak ailede bir kişinin yaşadığı sorun diğer aile bireylerini de etkileyebilmekte bu noktada sorunun hem bireysel hem de bütünsel olarak ele alınması gerekmektedir. Birçok ruhsal rahatsızlığın sebebi çocukluk çağlarından getirdiğimiz hasarlı yapıların sebeb olabileceği bilinmekte, şimdiki yaşantımızda aktif rol oynamaktadır. Birey geçmişte yaşadığı bu hasarlı yapıları yanında beraberinde getirerek başka bir aile yapısı olan bireyle yeni bir sistem oluşturur böylece geçmişten getirdiği alışkanlıkları da yeni sistemin içine taşımaktadır. Böyle bir durumun ortaya çıkması çatışmaları da beraberinde getirecektir. Özellikle farklı kültürlerden gelen gelen kişilerin evlilik yaşantısında kültüre bağlı özdeşim çatışmaları ortaya çıkmaktadır. Aile terapisti bu noktada olaylara objektif ve yansız bir bakış açısı ile bakarak bozuk olan iletişimin işlevsel ve daha verimli bir hale getirilmesinde öncülük eder. Aile bireylerinin kendilerini doğru ifade edebilmesi ve sorunlarına çözüm bulmasına fırsat yaratır. Bu süreçte aile bireylerinin hepsi dinlenir kendini ifade etmesine müsade edilir ve ortaklaşa bir çözüme gidilmesi sağlanır. Burada önemli noktalardan bir tanesi de bireylerin teker teker kendini ortaya koymasıdır.

Aile içi yaşanan sorunlar genellikle sosyal ve fizyolojik değişimler sonucunda meydana gelebilir. Yaşanan bir ruhsal rahatsızlıkta problemi yaşayan tek kişi değil diğer bireyler de aynı şekilde etkilenir bu durumun en iyi örneği bağımlılık konusunda görülmektedir ailede alkol madde kullanımı ya da teknoloji bağımlılığı olan bir birey ailenin tüm fertlerini etkileyebilmekte bütün bireyler bağımlı bireyle başa çıkabilmek için yaşantısını ona göre yönlendirme riskini de beraberinde getirebilir. Bir sistem içinde yaşayan bireyler bazen bulundukları ortamın farkında olmayabilirler aile terapisinin amacı bireylere bu yönde içgörü ve farkındalık kazandırmaktır. Böylece iletişimi bölen risk faktörlerinin önüne geçilmiş olur.

Çocuk sahibi olan aileler içinde bulunduğu iletişimsiz ortamda çocuklarına rehberlik etmekte zorlanmakta kural koymakta ve çocukları ile iletişim kuramayan aileler ilerleyen Zaman’larda daha sorunların daha da büyümesi ile karşı karşıya kalabilmektedir. Bu durumun en başında anne baba arası yaşanan tutum farkı ve iletişim sorunu gelmektedir. Eğer evebeyin çocuğun önünde çatışmaya başladıysa ve kural koymakta zorlanıyorsa bunun en major sebebi olarak tutum farkı gösterilebilir. Bazı durumlarda ise ailenin bazı fertleri diğer aile bireylerine karşı koalisyon kurabilir. Son olarak özetlemek gerekirse aile terapisi alanında 3 yapıya dikkat etmek gerekecektir:
1-bir kişinin  iletişim yöntemleri
2-herhangi iki aile bireyinin birbiri ile iletişimi
3- aile bireylerinin birbiri ile iletişim yöntemleri gibi konular İncelenerek farkındalık yaratmak aile terapisinin belli temel özelliklerindendir.

Bir yanıt yazın