Hakkımızda

Akademik hayatım boyunca psikoloji bilim dalına çok ilgi duymakla birlikte bölümümü çok severek okudum. 2013 yılında Bakırköy Eğitim ve Araştırma hastanesi Ruh ve Sinir Hastalıkları alanında stajım boyunca Psikopatoloji hakkında daha geniş bilgi sahibi olmakla birlikte alanı tanımış ve mesleki olarak ilk adımı atmış oldum.

İletişim

150 Evler Mah. 29 Mayıs Cad. Gülay Apart. No:1, 10400 Ayvalık/Balıkesir

(+90) 537 208 77 76

uzmpskbilgekantarci@gmail.com

OYUN TERAPİSİ

Çocuklar dünyayı genel olarak oyun üzerinden algılar ve kendilerini ifade etmeleri de oyun üzerinden olur, bir çocuk olumlu ya da olumsuz bir olayı her zaman oyun üzerinden anlatır, onu etkileyen bir olay karşısında yetişkinler gibi söze ifadeler kullanmak yerine oyun oynamak ister. Oyun çocuğun kendisini çok daha rahat ifade edebildiği ve bunların yanı sıra gelişimine katkı sağladığı bir alandır. Oyun çocuğa edinmesi gereken sosyal becerileri kazandırırken aynı zamanda kendini ortaya koyma empati yeteneğinin gelişmesi gibi daha bir çok zeminin oluşmasına da aynı zamanda katkı sağlar.  Oyun çocuğun sınırsızca, özgürce kendini ifade edebildiği, evebeyini, arkadaşları ve öğretmenleri ile bağ kurabildiği sosyal ilişkilerinin desteklendiği bir alandır. Çocuğa bir davranış kazandırmak veya bir şey öğretilmesi gerektiğinde oyun devreye girer ve çocuğun daha kolay öğrenmesini sağlar. Bir çocuğun yaşadığı travma, stres ya da karşılaştığı duygusal problemi ifade etmesi ancak oyun sayesinde gerçekleşir. Özellikle otizmli çocukların duygusal gelişiminde oyunun yeri büyüktür. Bir çocuk oyun sayesinde neler kazanabilir?

  • Sorumluluk alma, kendini ifade etme , saygı duyma, işbirliği yapma
  • Korkuları ve problemleri ile başa çıkmayı öğrenme, çözüm üretme
  • Olumsuz duygularını tanımlamayı ve bu duygularla başa çıkmayı öğrenir.

Oyun terapisi genelde 45 dakika da gerçekleşir ve en az 12 seans sürer. Oyun terapisi genelde şu alanlarda etkili olmaktadır; boşanma sonrası adaptasyon, kardeş kıskançlığı, travma, uyku bozuklukları, kaygı bozuklukları, konuşma bozuklukları(sessiz kalma),dikkat sorunları, sağlık problemleri gibi sorunlarda oyun terapisi sayesinde çocuk kendini ifade edebilir. Oyun terapileri çeşit olarak ikiye ayrılır; yönlendirilmiş ve yönlendirilmemiş oyun terapileri. Yönlendirmemiş oyun terapilerinde çocuğa özgür alan bırakılır ve oyun kuran çocuktur, yönlendirilmiş oyun terapilerinde ise terapist oyunu düzenler. Çocuk merkezli oyun terapilerinde çocuğun kendini ortaya koyma becerileri daha fazladır ve bu yönde çocuğa imkân tanır. Oyun terapisi sadece bir problemin çözümü için değil, çocuğun gelişimi ve aile ile ilişkini güçlendirmek adına fırsat sağlar. Oyun terapisi almaya bir uzman desteği ile başlayabilirsiniz.

Bir yanıt yazın