Hakkımızda

Akademik hayatım boyunca psikoloji bilim dalına çok ilgi duymakla birlikte bölümümü çok severek okudum. 2013 yılında Bakırköy Eğitim ve Araştırma hastanesi Ruh ve Sinir Hastalıkları alanında stajım boyunca Psikopatoloji hakkında daha geniş bilgi sahibi olmakla birlikte alanı tanımış ve mesleki olarak ilk adımı atmış oldum.

İletişim

150 Evler Mah. 29 Mayıs Cad. Gülay Apart. No:1, 10400 Ayvalık/Balıkesir

(+90) 537 208 77 76

uzmpskbilgekantarci@gmail.com

SINAV KAYGISI

Sınav kaygısı; sınav esnasında öğrencinin yaşadığı yoğun stres nedeni ile daha önce öğrendiği bilgiyi aktif olarak kullanmasına engel olan bir kaygı türüdür. Kaygı hayatımızın her alanında ortaya çıkar yeterli düzeyde kaygı bizi başarıya ulaştırırken, gereğinden fazla stres yaşamak bizim gereken performansı gösterememize engel olur. Sınav kaysısı yaşayan öğrenci sınav için yeterli çalışmayı yapmış olabilir ancak yüksek kaygı düzeyi sanki hiç birşey bilmiyormuş veya bildiği tüm bilgileri unutmuş gibi bir algı yaratabilir, veya gerekli çalışmayı yapmayan öğrenci sınavda düşük performans göstereceğini düşündüğü için kaygı yaşayabilir. Sınav günü için  önemli olan öğrencinin sınav gününe kadar yaptığı çalışmaların karşılığını almasını sağlamak olmalıdır. Sınav esnasında kişi o zamanana kadar ne kadar bilgi edindiyse sınav anınnda bunu etkin düzeyde kullanabilmesi ve gereken stres ve zaman yönetimine sahip olması öğrenciyi bulunduğu noktadan daha üst düzeye taşıyacaktır. Kısaca özetleyebiliriz ki az çalışmak ya da çok çalışmak stres düzeyinin artmasında önemli bir rol oynar. Bir diğer yandan sınava karşı öğrenci ve öğrencinin ailesinin atfetttiği anlamında doğru anlaşılması ve ifade edilmesi gerekmektedir. Sınavın bir son ya da bir başlangıç olmadığını kişinin bütün bilgi ve başarısını yeteneklerini ölçemeyeceğini, hayatta daha bir çok fırsat olacağı konusunda mantıklı bir şekilde düşünüp kişinin sınava atfettiği anlamın değişmesi sınav kaygısının daha az yaşanmasına katkıda bulunacaktır. Bunun yanı sıra az düzeyde bir stres öğrenciyi sınavda daha yüksek performans göstermesine neden olurken yüksek düzeydeki kaygı seviyesi ciddi derecede performans düşüklüğüne sebeb olabilir. Bir diğer yandan kişinin motivasyon seviyesi ve hedeflerini düzgün bir şekilde düzenlemesi sıav başarısının yükselmesini sağlayacaktır. Motive olmuş bir şekilde yol almak kişiyi başarıya doğru götürken amaçsız bir şekilde ilerlemek istenilen hedefe ulaşılamamasına neden olabilir. Rehber öğretmenere bu konuda önemli düzeyde görev düşmektedir, öğrencinin hedeflerini kısa orta ve uzun vadede planlamak, öğrencinin ailesi, öğretmenleri ve okul çevresi ile iyi bir iletişim yakalamasına yardımcı olmak, öğrencinin sınav motivasyonuna önemli ölçüde katkı sağlayacaktır.

 

Sınav kaygısına neler sebeb olur?

Ailenin veya öğrencinin sınava yönelik mükemmeliyetçi  yada savruk tutumu, başarısızlık korkusu, rekebetçi bir kişilik yapısına sahip olmak, anne baba tutumları, sınav zamanında oluşan otomatik ve olumsuz düşünceler gibi sebebler sınav kaygısını tetikleyen etkenler arasında yer alır. Bu noktada aile ve öğrencinin olumsuz bir düşünce yapısına karşı alternatif olumlu düşüncelerin geliştirilmesi, negatif yönde etkieyen negatif inançların yerini olumlu tutumlar yer alası sınav kaygısı ile baş etmede rol oynayan diğer etkenler arasındadır.

Öğrencinin allta yatan ve kaygısını tetikleyen nedenlerin farkına vararak, başarıya götürecek olumlu düşüncelerin yerine koyulması sınav stresinin azlamasını sağlayacaktır.

Bir yanıt yazın