Hakkımızda

Akademik hayatım boyunca psikoloji bilim dalına çok ilgi duymakla birlikte bölümümü çok severek okudum. 2013 yılında Bakırköy Eğitim ve Araştırma hastanesi Ruh ve Sinir Hastalıkları alanında stajım boyunca Psikopatoloji hakkında daha geniş bilgi sahibi olmakla birlikte alanı tanımış ve mesleki olarak ilk adımı atmış oldum.

İletişim

150 Evler Mah. 29 Mayıs Cad. Gülay Apart. No:1, 10400 Ayvalık/Balıkesir

(+90) 537 208 77 76

uzmpskbilgekantarci@gmail.com

BULİMİYA NERVOZA ( AŞIRI YEMEK YEME HASTALIĞI)

Bulumiya nevroza hastalığında hasta dönem dönem kilo alırken bazı zamanlarda kilo verir bazen yeme atakları ile devam ederken bazen danışan yemek yemeyi reddeder. Bulumiya nevroza hastalarını diğer hastalardan ayıran özellik bu kişilerde sürekli yemek yeme davranışı yoktur. Yemek yeme atağı başlayınca bütün korkusuna ve üzüntüsüne rağmen yemek yemeyi durduramaz. Kilo almak için yediklerini kusar, idrar söktürücü ilaçlar kullanabilirler ayrıca iştah kesici ilaçlar kullanabilirler. Bulimik hastalar sürekli kilosundan şikayet ederler ve yoğun beden algısı ile ilgili uğraşları vardır sürekli dış görünüşlerini eleştirirler ve güzellikle veya çirkinlikle ilgili çok fazla obsesyonları mevcuttur. Bulimik bireyler yemek yeme ile yememek arasında sürekli gidip gelirler. Bazı durumlarda besin değeri olarak düşük gıdaları tercih ederler önemli olan sadece yemek yemektir. Tıkınırcasına yeme davranışı hâkimdir.

Hasta çoğu zaman dış görünüşünden yakınmakla birlikte kendine yönlendirilmiş eleştirel bir yönü vardır. Hasta bazen kendisine karşı irritable bir duygu durum içerisinde olur kendisini asla beğenmez. Bu hastalıktaki temel pataloji yemek yemeyi kesmeye karşı aşırı bir uğraştır. Yemek yemeye başladılar mı bu davranışı durdurmakta güçlük çekerler ve çoğu zaman kusma ile sonlanır, bazı vakalarda gizli gizli yemek yemek hakimdir, buna bağlı olarak beslenme bozuklukları ortaya çıkar.

Bulimiya nervozası olan kadınlarda adet düzensizliklerine ve adet kesilmesine sıklıkla rastlanılır. Bu durumda karşılaşılan hormonel düzensizlikler oluşur lutenize edici hormon(LH) düzeyinde azlama örülürken insülin artışına bağlı olarak andorajen hormonu yükselmektedir. Bulumiya nervozası olan kadınlarda polikistik over sendromu oldukça yaygındır. Bazı araştırmalar atipik depresyonun da bu hastalığa neden olduğunu göstermektedir. Ağırlıklı olarak genç kadınlarda görülür ve toplumda görülme sıklığı %1 dir. Beyinde hipotalamus adlı, açlık-tokluk hissinden sorumlu merkezde de bir işlev bozukluğu olabileceği varsayılmaktadır. Danışanın öyküsünde ayrıca çocukluğunda cinsel istismar ve aile içi sorunların hakim olduğu görülmektedir ve hastanın geçmişinde bu gibi sorunlarının olması aynı zamanda depresyon öyküsünün bulunması hastalığı ortaya çıkarıcı sebepler arasındadır. Bulumiya nervozanın aneroksiya nervozadan farkı hasta zaman zaman kilo alır bazı zmanlarda kilo verir.

Bir yanıt yazın